Seksualna i druge neobične glavobolje

Postavljeno | July 26, 2011 | Nema komentara

Sex


Prema podeli „Internacionalnog udruženja za glavobolje”, postoji preko 200 vrsta glavobolja. Neke od njih su veoma neobične, barem po nazivima. Da li ste ikada čuli za seksualnu, kašalj ili grom glavobolju?

Pre nego što pređem na tzv. neobične glavobolje ponaosob, nije zgoreg da napomenem neke osnovne stvari. Glavobolje se, naime, dele na primarne i sekundarne. Primarne su zasebna oboljenja, a sekundarne, kao što i samo ime nagoveštava, nastaju kao prateći simptom drugih oboljenja.

Većina glavobolja spada u primarne, a većina primarnih pripada tenzionim glavoboljama, migreni ili trigeminalnim autonomnim cefalgijama. Međutim, postoji grupa retkih primarnih glavobolja koje se, zbog neobičnog ispoljavanja, ne mogu svrstati ni u jednu od ovih grupa. U podeli „Internacionalnog udruženja za glavobolje”, označavaju se kao druge primarne glavobolje. Međutim, zbog svojih specifičnih osobina i okolnosti u kojima nastaju, bolje im pristaje naziv neobične glavobolje.

Kašalj glavobolja

KašaljGlavobolja, koja nastaje isključivo pri kašlju, kijanju, istresanju nosa, plaču i smehu, naziva se kašalj glavobolja. Nastanak ove retke, neobične glavobolje pri uobičajenim fiziološkim radnjama, objašnjava se naglim povećanjem pritiska u lobanji koji je posledica pomenutih aktivnosti. Pošto se može javiti i kao posledica odgovarajućih oboljenja mozga, koja takođe uzrokuju povećanje pritiska u lobanji, kod kašalj glavobolje potrebno je obratiti se lekaru, u cilju dodatnog ispitivanja.

Glavobolja usled fizičkog naprezanja

Dečak vežbaPonekad se za vreme ili neposredno posle intenzivnije fizičke aktivnosti, kao što su sportski treninzi ili teži fizički rad, javlja pulzirajuća glavobolja, često udružena sa mučninom i povraćanjem. Znatno je češća kod muškaraca. Interesantno je da konzumiranje alkohola ili kafe pre fizičke aktivnosti, doprinosi mogućnosti za pojavu ove glavobolje. Nije u potpunosti jasno zbog čega nastaje, ali je izrazito dobroćudna i uglavnom spontano prolazi (prestaje da se pojavljuje) u periodu do šest meseci.

Seksualna glavobolja

Glavobolja tokom seksaSeksualna je posebna vrsta glavobolje koja nastaje isključivo u vezi sa seksualnom aktivnošću. Može nastati pre orgazma, za vreme orgazma ili po završetku seksualne aktivnosti.

Preorgazmična je tupa glavobolja u potiljku i vratu, koja nastaje tokom seksualne aktivnosti i pojačava se povećanjem seksualnog uzbuđenja. Smatra se da nastaje usled grčenja vratnih mišića. Orgazmična glavobolja nastaje naglo, poput eksplozije, u trenutku samog orgazma i traje petnaestak minuta. Smatra se da je posledica naglog skoka krvnog pritiska. Kasna seksualna glavobolja počinje nakon seksualne aktivnosti i traje satima, pa čak i danima.

Zapravo, u toku seksualnog uzbuđenja dolazi do naglog skoka krvnog pritiska, ubrzanog srčanog rada i pojačanog lučenja pojedinih hormona. Poznati su čak i slučajevi infarkta i šloga u toku seksualne aktivnosti! Kod osoba koje imaju moždanu aneurizmu (proširenje krvnog suda u mozgu), nagli skok pritiska može izazvati njeno pucanje i krvarenje u mozgu. Osnovni simptom u takvim situacijama je nagla, jaka glavobolja. Zato se kod pojave seksualne glavobolje treba javiti lekaru, u cilju dodatnog ispitivanja.

Glavobolja u snu

SpavanjeGlavobolja koja nastaje isključivo za vreme sna i budi pacijenta zove se glavobolja u snu ili san glavobolja. Nema specifičnih kliničkih karakteristika i traje najduže tri sata.  Interesantno je da se prvi put javlja u dobi iznad pedesete godine i da je veoma česta, odnosno prisutna najmanje 15 dana u mesecu. Važno je pomenuti da dobro reaguje na kofein, što objašnjava potrebu nekih pacijenata sa ovom glavoboljom da pre spavanja popiju kafu.

Grom glavobolja

Grom glavoboljaU kliničkoj praksi se veoma retko viđa primarna glavobolja izuzetne jačine koja nastaje naglo, iz “punog zdravlja”,  kao grom iz vedra neba, zbog čega i nosi naziv grom glavobolja. Traje od jednog sata do 10 dana i, uz lekove ili bez njih, prolazi bez ikakvih posledica. Njen najveći značaj je u tome da u potpunosti “imitira” glavobolju koja nastaje kao posledica pucanja moždane aneurizme i krvarenja u lobanjski prostor. Zbog toga, svaka pojava glavobolje ovakvih karakteristika, zahteva obaveznu neuroradiološki pregled (skener, magnetna rezonanca).

Probadajuća glavobolja

Devojka sa glavoboljomProbadajuću glavoblju pacijenti opisuju kao da ih neko ubada iglom u čelo ili slepoočnicu. Svaki pojedinačni “probod” traje svega nekoliko sekundi. Moguć je samo jedan probod u toku dana, ali nisu retka ni probadanja u dugotrajnim serijama. Ne zna se kako nastaje, ali je primećeno da je nešto češća kod osoba sa migrenom i cluster glavoboljom. Shodno misterioznom nastajanju, probadajuća glavobolja isto tako misteriozno, sama po sebi, prolazi bez ikakve terapije.

Hemikranija kontinua

Hemicrania continuaHemikranija kontinua je stalna, jednostrana glavobolja umerenog intenziteta, sa povremenim fazama izrazito jakih bolova. Svako pojačanje bola je praćeno odgovarajućim simptomima koji se javjaju na strani bola: crvenilo i/ili suzenje oka, zapušenost i/ili curenje iz nozdrve, kao i spuštanje očnog kapka i/ili sužavanje zenice. Kuriozitet ove glavobolje leži u činjenici da ona, iz neobjašnjivih razloga, odlično terapijski reaguje na primenu indometacina, leka iz grupe nesteroidnoh antiinflamatornih lekova. Reakcija na indometacin je toliko dobra, da se taj lek može iskoristiti i kao dijagnostički test za ovu glavobolju.

Sladoled glavobolja

IcecreamSladoled glavobolja” ne postoji u klasifikaciji Internacionalnog udruženja za glavobolje, ali se ipak u stručnoj literaturi ponekad pojavljuje ovaj termin. Naime, primećeno je da se neke glavobolje (migrene) mogu brzo “prekinuti” rashlađivanjem ždrela, što se najbolje postiže kašiciom sladoleda koja se nešto duže zadrži u ustima. Otuda potiče ovaj interesantan “naziv”.

 

23 korisnika smatra da je korisno.

Komentari

Morate biti prijavljeni da biste postavljali komentare.

 • Reklama

  Pitajte stručnjaka
 • Web dijagnoza: Koju glavobolju imam?

 • Najčitanije / Najkorisnije

 • Reklama

  Bitka za bebe
 • Popularne ključne reči

 • Činjenice o bolu

  • Akutni bol je najveći čovekov prijatelj – upozorava na oštećenje tkiva i pokreće odbrambene mehanizme organizma.
  • Za razliku od akutnog, hronični bol je najveći čovekov neprijatelj – nema odbrambenu ulogu, traje mesecima ili godinama i narušava kvalitet života.
  • Hronični bol uvek angažuje psihu, koja nekad ima vodeću ulogu u doživljaju bola.
  • Pacijenti obično govore: “Neraspoložen sam jer me stalno boli”. Ponekad je obrnuto, boli ih zato što su neraspoloženi.
  • Bol snižava raspoloženje, a sniženo raspoloženje često pojačava bol. Tako nastaje začarani krug.
  • U lečenju hroničnog bola, pored delovanja na sam bol, koriste se i antidepresivi – lekovi za popravljanje raspoloženja.
  • Među lekarima postoji mišljenje da se hronični bol ne može izlečiti, već samo kontrolisati. Zato se umesto termina “lečenje” upotrebljava termin “kontrola” hroničnog bola.
  • Dok u svetu postoje klinike za bol, specijalizovane ustanove za dijagnostiku i lečenje hroničnih bolova, u Srbiji pacijenti sa hroničnim bolom “šetaju od lekara do lekara”, pri čemu često ne nalaze rešenje za svoj problem.
  • Bolni impulsi iz pojedinih delova tela idu u mozak, gde se formira osećaj bola. Hirugija bola je presecanje puteva za bol, tj. zaustavljanje bolnog impulsa na putu do mozga. Kod ponavljanja bola, svako naredno presecanje mora biti bliže mozgu. Kaže se da bol beži od noža.
  • Pacijenti su često opterćeni bolom i imaju potrebu da ga detaljno opisuju. Lekari tako dobijaju sve sem informacija koje su im zaista potrebne. Lekar treba da vodi pacijenta, a ne pacijent lekara.
  • Glavobolja je najčešći simptom u medicini i jedan od najčešćih razloga javljanja pacijenata lekaru.
  • Oko 70% ukupne populacije, kao i oko 90% žena starosti od 18 do 35 godina, doživljava glavobolju barem jednom u tri meseca.
  • Prema podeli “Internacinalnog udruženja za glavobolje”, postoji preko 200 vrsta glavobolja.
  • U dečjem i starijem životnom dobu, migrena je podjednako zastupljena kod oba pola. U srednjim godinama života znatno je češća kod žena.
  • Deca predškolskog uzrasta mogu imati migrenu i bez glavobolje, koja se karakteriše cikličnim povraćanjem, bolovima u trbuhu ili napadima vrtoglavice. Ova migrena plaši roditelje i zbunjuje lekare.
  • Migrena je nekad praćena ozbiljnim, ali prolaznim neurološkim simptomima, kao što su slepilo, oduzetost jedne polovine tela ili epilepsija.
  • Između 20 i 30% pacijenata sa migrenom, na osnovu smetnji sa vidom i trnjenja u telu, može da predvidi skoriji napad glavobolje.
  • Migrenoznu glavobolju mogu izazvati gutljaj crnog vina, miris parfema ili pranje kose.
  • Pored analgetika, u lečenju migrenoznih glavobolja se koriste i lekovi za kardiovaskularni i nervni sistem: beta blokatori, antagonosti kalcijuma, antiepileptici i antidepresivi.
  • Ubedljivo najčešća je tenziona glavobolja, koja je u većini slučajeva posledica hroničnog stresa i neredovne ishrane.
  • Pojedine glavobolje (hemikranija paroksizmalis i hemikranija kontinua) toliko dobro reaguju na indometacin, da se ovaj lek koristi kao test za njihovo dijagnostikovanje.
  • Postoji vrsta glavobolje koja se javlja isključivo u snu.
  • Termin “sladoled glavobolja” se koristi za glavobolju koja se može umiriti rashlađivanjem zadnjeg dela nepca kašičicom sladoleda koji se zadržava u ustima.
  • Trigeminalna neuralgija (zastrašujući bol u licu) najjači je bol kojeg čovek može doživeti. Opisani su slučajevi samoubistava u napadu tog bola.
  • Pacijenti sa trigeminalnom neuralgijom (zastrašujući bol u licu), napad opisuju kao udar struje, udar groma, provlačenje užarenih igala kroz lice, sečenje, kidanje…
  • Kod uznapredovale trigeminalne neuralgije (zastrašujući bol u licu), pacijenti dobijaju izgled “mumije” – ne otvaraju usta, ne govore, ne jedu, ne prave grimase, ne peru zube, ne briju se i ne umivaju se, jer i najmanji pokret izaziva bol.
  • Iako je trigeminalna neuralgija (zastrašujući bol u licu) opisana kao najjači bol kojeg čovek može doživeti, interesantno je da u njenom tretiranju ne pomažu lekovi za bolove (analgetici).
  • “Doktore, ma radite šta god hoćete, secite glavu ako treba!” – reči su kakve često izgovaraju pacijenti sa trigeminalnom neuralgijom (zastrašujući bol u licu) dok im hirurzi predstavljaju rizike operativnog lečenja. To najbolje govori o jačini ovog bola.
  • Suprotno uobičajenom mišljenju, najjače glavobolje i bolovi u licu najčešće nisu posledica oboljenja koja ugrožavaju zdravlje ili život.
  • Sindrom “vatrenih usta” je jak, žareći bol u ustima i jeziku, a nepoznatog je uzroka. Sluzokoža obraza, nepca i jezika kod ovih pacijenata potpuno je normalna.
  • Što je čovek stariji, češće oseća bolove u vratu. Uzrok toga je činjenica da se vratna kičma starenjem degeneriše, usled velikog opterećenja kojem je vrat svakodnevno izložen.
  • Neodgovarajući jastuk može biti uzrok hroničnog bola u vratu. Usled nepravilnog položaja glave prilikom spavanja, dolazi do naprezanja i hroničnog zamora pojedinih mišića vrata.
  • Oko 80% odraslih u Srbiji ima najmanje jednu epizodu bola u leđima u toku života.
  • Što je čovek stariji, veća je mogućnost pojave bola u leđima (u donjem delu kičme). Ovo je povezano sa degeneracijom lumbalne kičme, procesom koji starenjem postepeno napreduje.
  • Bol u leđima češći je kod gojaznih i ljudi u lošijoj fizičkoj kondiciji.
  • Bol u leđima je češći kod osoba koje rade poslove koji zahtevaju dugotrajno sedenje. Naime, sedenje više opterećuje kičmu od stajanja i hodanja.
  • Redovno vežbanje i jačanje leđnih mišića je dobra prevencija za bol u leđima.
  • O hirurškom lečenju diskus hernije se razmišlja tek ukoliko konzervativni tretman u razumnom vremenskom periodu (mesec-dva) ne pokaže tendenciju smirivanja bola.
  • Bol u obe noge, poremećaj funkcije mokrenja i stolice, kao i seksualna disfunkcija, najčešće ukazuju na veliku diskus herniju, što je indikacija za hitno hirurško lečenje.
  • U Srbiji, jedna od najčešćih operacija u cilju otklanjanja bola jeste operacija lumbalne diskus hernije (pomeranje diskusa iz međupršljenskog prostora).
  • U fazi jakog bola u leđima koji se javlja kod diskus hernije, fizikalna terapija može biti kontraproduktivna.
  • Fantomski bol, osećaj bola u nepostojećem ekstremitetu nakon amputacije, javlja se kod 50-60% pacijenata, pri čemu je u 5-10% slučajeva izrazito jak.
  • Pacijenti sa malignim oboljenjima (kancerom) ne treba da trpe bol, jer savremena medicina raspolaže lekovima i načinima za dobru kontrolu tog bola.
  • Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja u kojoj nema klinika za bol – specijalizovanih ustanova za dijagnostiku i lečenje hroničnih bolova.
  • Pacijentima u Srbiji često su, zbog visoke cene, nedostupni moderni, elegantni i efikasni tretmani bola.